• Simple Item 1
  • Simple Item 5
  • Simple Item 2
  • Simple Item 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Bill Collings 1948 - 2017

Minneord


Til minne om Bill Collings(1948 - 2017)


Vi har fått den triste nyheten om at Bill Collings, mannen bak Collings Guitars, og vår venn og partner gjennom de siste ti årene, gikk bort den 14. Juli. 

Det er hevet over enhver tvil at Bill har hatt en vesentlig innvirkning på hvordan VintageGitar har formet og utviklet seg kreativt de siste ti årene, og det er vanskelig å se for seg hvordan vår lille butikk har vært uten vårt samarbeid med Bill Collings og Collings Guitars.


Bill Collings er kanskje det mennesket i vår lille bransje som har gjort mer inntrykk enn alle andre vi har møtt, med hans kompromissløse sans for gjennomføringsevne og til fingerspissene kvalitetsbevisst, hvor han har holdt en «cut-no-corners» filosofi gjennom hele sin karriere og portefølje av produkter, samtidig som han var åpen og lyttet til de rundt seg.
Hans evne til å motivere andre og få de til å yte sitt aller beste, noen ganger under ekstremt press, var også helt unik.Bill var alltid en skikkelig moromann, med en til tider uutholdelig sans for praktisk humor, hvor jeg vet at både ansatte og samarbeidspartnere har fått gjennomgå grundig. 
Selv husker jeg mitt første møte med ham, hvor han automatisk gikk over til sitt alter ego som bredbeint texaner(Bill er opprinnelig fra Michigan) og han -bokstavelig talt- kastet nøtter på seg selv og spurte ‘hvorfor i alle dager skulle han selge sine gitarer til Norge, hvor det kun bodde isbjørner og vikinger som ikke kunne spille gitar’. Og ikke minst at det var vinter året rundt! Han snudde karakteren med et smil og ønsket meg velkommen til familien. Det gjorde et veldig sterkt inntrykk på en relativt ung og uerfaren 27-åring fra Kristiansund, som lurte på hva som akkurat skjedde nå. Bill i et nøtteskall…  De fleste som har fulgt VintageGitar de siste ti årene vet at det var starten på et samarbeid mellom Collings Guitars og VintageGitar, hvor vi i like stor grad lyttet til hverandre og vokste sammen.

En episode som har gjort spesielt inntrykk var under et fabrikkbesøk i Austin sommeren 2010, hvor jeg antydet at estetikken på Eastern Maple(samme type som Gibson brukte på 50-tallet) var mer tiltalende for vårt publikum, enn Western Maple(brede flammer ala PRS, LP Supreme, etc), og om det var muligheter for om vi kunne prøve det på et par modeller. Bill tok meg med bakerst i materiallageret hvor vi plukket ut lønneemner han hadde liggende siden 90-tallet, og som ble valgt bort når de valgte treverk til mandoliner. 
Vi tegnet former til fire-fem gitarer og de satte ‘VG Nor’ på trestykkene. De første modellene kom tre til fire måneder etterpå og både det estetiske og soniske resultatet var langt over forventet både i Austin og Kristiansund. De var så happy med sluttresultatet at Eastern Maple ble standard på alle elektriske modeller fra vinteren 2011.     En tanke som treffer meg igjen og igjen når jeg sitter på hytta og ser utover fjorden og skriver dette, er at sannsynligheten for at jeg kommer til å få oppleve et så gjennomført kreativt menneske, men også varm og inkluderende hvor latteren sitter løst, er vanskelig å se for seg.
Våre tanker går til familie, venner og kolleger i denne stunden.
Hvil i fred, Bill.

Bill

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button