Publisert

Epiphone Texan(1957-1970)

Epiphone Texan er for Beatles-fans ganske høyt oppe på den «Hellige Gral»- lista, og er som sådan et mytedyr som har fått alt for lite oppmerksomhet i den moderne gitaralder.
Denne modellen er mest kjent for å være Sir Paul McCartneys «go-to» akustiske, og trenger du et godt lydeksempel er Yesterday kanskje verdens beste produktdemo, hvor han for anledningen stemte gitaren ned en heltone.

Epiphone Texan har som nevnt fått veldig lite oppmerksomhet i nyere tid, da de har falt mellom to stoler når Gibson siden 80-tallet har profilert Epiphone feilaktig som et billigmerke, og de mer eksklusive reissuene har uteblitt. Det har selvfølgelig gjort noe med prisen på de originale, og en ser disse modellene gå fra 50.000,- og opp til svimlende sekssifrede summer, om stand og rett produksjonsår er tilstede(1957-1965).

Den første Texan-modellen(FT-79) så sitt første lys i 1942 da Epiphone var eid av Epiphone og den hadde en smallbody-fasong ala Guilds F-47, men de fleste originale design falt bort da Epiphone gikk konkurs og merkenavnet ble kjøpt opp av Chicago Musical Instruments og ble flyttet sammen med Gibson i Klamazoo, Michigan.
I 1957 etter at Gibson tok over merkevaren relanserte de Texan, men da med en kropp lik Gibsons J-45 og den ble produsert på Gibsons Kalamazoo-fabrikk, parallelt med hva Gibson produserte fram til 1970.

En godt brukt Texan fra 1965
Bilde: Reverb.comDet er en kjent misforståelse at Texan-modellen er helt lik en Gibson J-45, men det er et lite avvik.
En Gibson J-45 har Gibsons standard skalalengde på 24.75″, hvor en Texan smeller inn på hele 25.5 tommers skalalengde, noe som igjen gjør vesensforskjeller i tonen om en f.eks dropper ned en heltone, McCartney-style, for å spille Yesterday korrekt. Du vil få et strengespenn som er mer likt en Martin-gitar, kombinert med Gibsons Dovetail-konstruksjon og generelt strammere og mer mellomtone-fokusert tone, gjør Texan-modellen mer unik enn hva en først skulle tro.